Brzy už nastane houbařská sezóna a tak si připomeneme,že houby jsou pro člověka velmi zdravé,protože obsahují: vitamíny, cukry,bílkoviny, minerální látky. Z hlediska výživového se řadí mezi zeleninu a luštěniny. Jsou vhodné i pro dietu, protože jsou nízkokalorické.
Houby je vždy nutné dobře zpracovat. Zásadně je nesbíráme do igelitových sáčků,ale do košíčků. Houby nesmějí být v teple a připravují se vždy čerstvé. Smažením se však z nich dělá energetické jídlo. Pokrmy z hub jsou obecně hůř stravitelné a proto je vhodné jíst je spíš v poledne než večer. Nevhodné jsou pro děti a děti do tří let věku by je neměly jíst vůbec. Smaženice může, zvlášť u starších lidé,vyvolat průjem, nadýmání nebo bolest břicha. Běžně lze houby i mrazit a to jak nakrájené syrové,tak po předchozím tepelném zpracování.
Otravy houbami a první pomoc.
Otravy z hub se projevují v závislosti na dávce a požité houbě. Obecně platí,že při otravě můžeme mít křeče,horečku,silné bolesti hlavy,žaludku,průjem,můžeme zvracet,být malátní a obluzení. Otrava z hub může nastat bezprostředně po jídle zhruba za 15 až 20 minut,ale také i za několik desítek hodin,dokonce za den či dva. Nejjedovatější houby nepálí ani nejsou hořké,nevoní či nápadně nepáchnou. Přesto jsou prudce jedovaté,na příklad muchomůrka zelená.
První pomocí je co nejdříve vyvolat zvracení a průjem a snažit se tak ze žaludku dostat všechny zbytky potravy. Ihned si vzít co nejvíce tablet živočišného uhlí. Ne jednu,ale třeba osm i deset a ihned zavolat záchranku nebo odjet do nemocnice.